Littekens, wie heeft ze niet?

Kleine littekens, grote littekens. Littekens na operaties, brandwonden, bestraling, enzovoorts… Iedereen heeft wel ergens een litteken. Wist u dat littekens ook vaak problemen geven?

In de praktijk zie ik veel patiënten met littekens veroorzaakt door medische ingrepen.

Dit littekenweefsel is niet alleen ontsierend aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn en functiestoornissen tot gevolg.

Bekende voorbeelden zijn: pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen, rugklachten na buikoperaties, buikklachten na rugoperaties, minder kracht, minder bewegingsvrijheid en vochtophoping (oedeem). 

Ijsberg

Een van buitenaf ogenschijnlijk klein litteken kan onderhuids heel groot en diep zijn met verregaande gevolgen. Daarom is een litteken vergelijkbaar met een ijsberg: alleen het topje is boven water zichtbaar, terwijl 90% zich onder water bevindt! Patiënten geven vaak aan dat zij geen erkenning krijgen bij artsen, terwijl zij voelen dat hun klachten vanuit het littekenweefsel komen. Uit wetenschappelijk onderzoek na medische ingrepen bij borstkanker weten we dat klachten soms pas na jaren kunnen optreden en dat littekenweefsel door blijft groeien. 

Fascia- of bindweefseltechnieken volgens Willie Fourie

Bindweefsel wordt ook wel fascia (of fascie) genoemd; een verbindingsweefsel dat als een dunmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Als de fascie ontspannen is en goed voorzien van vocht en voedingsstoffen, kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt, over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam.
Door een trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel bewegen. Dit heeft directe gevolgen voor de doorbloeding en het functioneren van het geblokkeerde gebied. Wat zich bijvoorbeeld kan uiten in pijn, stijfheid en zelfs een gevoel van benauwdheid als het in de borstkas plaatsvindt.

Het lichaam heeft een zelf herstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring weer oplossen. Als dit niet gebeurt door onder andere littekenweefsel of fibrosering (=verkleving) kan met behulp van fascia technieken van Willie Fourie dit alsnog hersteld of verbeterd worden. Willie Fourie, een Zuid-Afrikaanse fysiotherapeut en onderzoeker, is een legende op het gebied van fascia en littekenbehandeling. Ik heb alle cursussen met veel enthousiasme bij hem mogen volgen en merkte dat ik daardoor veel meer winst kon behalen tijdens een behandeling.

Wanneer kan ik het beste starten met de behandeling?

Idealiter start u al vóór het medisch ingrijpen met de behandeling. Soms is dan één behandeling vooraf al genoeg om te weten in welke conditie uw huid en bindweefsel verkeren voor de ingreep en eventuele verklevingen en functiestoornissen kunnen dan vooraf al verholpen worden.
Bent u al geopereerd? Dan het liefst zo snel mogelijk na de ingreep starten. Met de technieken van Willie Fourie kunnen we herstel bevorderen, waardoor een mooier litteken ontstaat en de kans op functiestoornissen afneemt. Hoe eerder een wond geneest, hoe mooier en ‘normaler’ het weefsel er uit zal zien. Wanneer de wonden goed gesloten zijn, starten we met de aanpak van het littekenweefsel zelf. Dus kortom: hoe eerder u start, hoe beter. Maar ook met oude(-re) littekens of problemen na bestraling kan vaak nog veel winst behaald worden.

Heeft u zelf een lastig litteken en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Neem gerust contact op. Bij Kinesis Fysiotherapie Peize werken specialisten op gebied van littekenbehandeling. Wij helpen u graag!

Eline Poiesz-Merkelbach